Turizm sezonu başlarken herkes gözünü turizm gelirlerine dikmiş durumda. Ancak turizmde kontrolsüz açılma bir kez daha salgının kontrolden çıkması ile sonuçlanabilir.
Almanya'da yapılan bir araştırma yaz tatilinin son haftası ve sonrasındaki iki hafta içinde yeni ortaya çıkan Kovid-19 olgularının yaklaşık %45'inin seyahat ilişkili olduğunu ortaya koydu. (1)
Turizm faaliyeti koronavirüs bulaşı açısından risk artışına yol açıyor
Turizm faaliyeti sırasında koronavirüs gibi kişiden kişiye bulaşan hastalıklarla ilgili faktörlerin kişilerce kontrol altında tutabilmesi güçleşiyor. Uçakta, otobüste ya da yeme içme yerlerinde önlemlere sıkı şekilde uyulması sağlanmazsa, turizm aktivitelerinin Kovid-19 olgu sayısının artmasına yol açması kaçınılmaz.
2020 yılı yaz sezonunda Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi ülkelerden gelecek turistlere Türkiye'ye gelmeden önce PCR testi yapılması zorunluluğu getirilmemişti. Bu durum turizmde kontrolsüz açılma anlamına geliyordu. Diğer alanlarda olduğu gibi turizmde de kontrolsüz açılmanın Kovid-19'un kontrol altına alınamaması ile sonuçlandığı biliniyor.
Turizmde açılma için günlük olgu sayısının 1500 seviyesine düşmeli
Sezon öncesi dönemde günlük olgu sayısının 5.000'in altına inmesinin açılma için yeterli kabul edileceği şeklinde açıklamalar yapılıyor. Ancak günlük 5000 olgu sayısı hastalığın kontrol altına alınabildiği anlamına gelmiyor. Ülke genelinde 5000 günlük olgu sayısı düzeyinde gündeme gelecek açılma sonrasında olgu sayısının birkaç hafta içinde 30.000 seviyesinin üzerine çıkması ve yeniden başa dönülmesi kaçınılmaz. Çünkü koronavirüs hastalığının kontrol altına alınabilmesi için ülke genelinde günlük olgu sayısının 1500 seviyesine kadar düşürülmesi ve günlük olgu sayısının 100.000'de 2'den fazla olan yerlerde olgu sayısını azaltacak ek önlemlerin uygulamaya konulması gerekiyor.
Salgının kontrolden çıkmaması için turizm tesisleri %50 kapasite ile çalışmalı
Daha önce turizmde alınması gereken Kovid-19 önlemleri konulu videomuzda da belirttiğimiz gibi kontrolsüz şekilde yapılacak kitle turizmi, hem turistlerin hem de başta turizm çalışanları olmak üzere turizm bölgelerinde hastalığın kontrolden çıkması ile sonuçlanabilmektedir.
Turizm bölgelerinde turizm işçilerinin aşılanması, turizm çalışanlarına yönelik düzenli test yapılması, turistlere seyahat öncesi test zorunluluğu getirilmesi gerekir. Ayrıca hava yolu, servis ve otel kapasitelerinin en fazla %50 doluluk oranı ile hizmet vermesi, semptomu olan kişilere aynı gün içinde test yapılması gibi salgın kontrol uygulamalarına gereksinim bulunuyor.
Kaynak:
1. https://academic.oup.com/jpubhealth/advance-article/doi/10.1093/pubmed/fdab080/6188466
Deniz Akgün
Halk sağlığı uzmanı