19 Mayıs 2021 Çarşamba

Pandemiye siyasal bakış

Ülkenin önemli sorunlarını siyaset üstü kabul edip topyekün mücadele edilmesi gibi bir eylem var. Sorunların siyaset üzeri kabul edilmesi bugüne kadar yapılanlardan neyin farklı yapılması gerektiği sorusuna yanıt aranmamasına neden olabilir.

Pandeminin siyaset üstü bir sorun olarak ele alınmasının, sorunla topyekün mücadele açısından olumlu yönü olabilir. Ancak pandemi ile mücadele konusunda siyasal tartışmalardan kaçınmanın bundan sonra neyin, nasıl yapılması gerektiği konusundaki tartışmalara fırsat verilmemesi gibi olumsuz yönleri de olabilmektedir.

Ülkemizde pandemi ile ilgili siyasal tartışmaların kapsamını bilim kurulunun önerilerine uyulup, uyulmaması oluşturuyor. Pandeminin ilk ortaya çıktığı günden bu yana hem hükümet çevrelerinden, hem de mufalefetten sık sık bilim kurulunun önerilerine referans veren açıklamalar geldi. Bilim kurulu siyasal olmayan teknik konuların ele alındığı bir kurul durumundadır. Oysa pandemi ile mücadele tartışmalarının önemli bir ayağını siyasal tartışmaların oluşturması gerekir. 

Örneğin pandemi sırasında aşı temininde yaşanan sorunların ardından Türkiye'nin kendi aşılarını kendisinin üretmesi gibi bir siyaset değişimi gelecek mi? Özel hastanelerin pandemide üstlendikeri ya da üstlenmedikleri işlevler üzerinden sağlık sisteminin kamusal ya da özel yapılanması ile ilgili farklı açılımların ortaya çıkması olanaklı olabilecek mi? İşyerlerindeki sağlık hizmetlerinin ve çalışma yaşamı kapsamnda yürütülen ya da yürütülemeyen sağlık hizmetlerinde yapısal değişikliklerin yapılması söz konusu olabilecek mi? Yetersizliği ortaya çıkmış olan pandemi yönetimi ile ilgili merkezi ve yerel düzeyde yönetici adaylarının kapasitelerinin arttırılması için bir çalışma yürütülecek mi ya da yöneticilerin bu alanda daha yeterli olanlar arasından seçilmesi yaklaşımı ortaya çıkacak mı? İşletmelerin ve şirketlerin yerine toplumun üstün çıkarının öncellenmesi söz konusu olacak mı? Hepsinden önemlisi salgın hastalık gibi olağan üstü durumlarda  çalışanların, küçük üreticilerin, esnafın ekonomik çöküşünü önlemeye yönelik yedek fonların oluşturulması ve toplumsal dayanışma ağlarının oluşturulması için farklı politikaların yürütülmesi gerekecek mi?

Pandemi süreci sadece bilimsel teknik tartışmaların değil aynı zamanda siyasal tartışmakarın da öznesi olarak ele alındamadığı sürece, bundan sonra neyin farklı yapılması gerektiği sorusu yanıtsız kalmış olur. 

Bütün bu soruların yanıtının aranabilmesi konuyla ilgili siyasal tartışmaların sağlıklı şekilde yapılmasına bağlıdır. Hangi politikalar toplumun pandemiye kırılganlığını arttırmıştır, pandeminin olumsuz etkilerinden korunabilmek için nelerin eskisi gibi yapılmaması gerekecektir? Sorunların etkisini arttıran yapısal faktörler ayırt edilebiliyorsa bunlara ne gibi çözümler üretilmesi gerekecektir? Pandemi süreci sadece bilimsel teknik tartışmaların değil aynı zamanda siyasal tartışmakarın da öznesi olarak ele alındamadığı sürece, bundan sonra neyin farklı yapılması gerektiği sorusu yanıtsız kalmış olur.   

Deniz Akgün

Halk sağlığı uzmanı

 

Anahtar sözcükler

koronavirüs (34) çevre kirliliği (30) Kovid-19 (29) hava kirliliği (22) kanser (22) pandemi (21) iş sağlığı (16) beslenme (12) bulaşıcı hastalıklar (11) salgın (11) kalp hastalıkları (10) pestisid (10) çevrecilik (10) egzersiz (9) içme suyu (9) işe bağlı sağlık sorunu (8) bağımlılık (7) iş kazası (7) kalp krizi (7) koronavirus (7) obezite (7) çocuk sağlığı (7) aile planlaması (6) aşı (6) birinci basamak sağlık (6) diyabet (6) işçi sağlığı (6) yoksulluk (6) cinsel yolla bulaşan hastalık (5) gıda güvenliği (5) işsizlik (5) kısırlık (5) stres (5) ölüm (5) akciğer kanseri (4) astım (4) ekonomik durgunluk (4) grip (4) iş güvenliği (4) otizm (4) rahim kanseri (4) sağlık finansmanı (4) zihinsel işlev (4) Bisfenol A (3) Kuş gribi (3) allerji (3) antibiyotik (3) antidepresan (3) asbest (3) besin zehirlenmesi (3) depresyon (3) doğurganlık (3) erken ölüm (3) gebelik (3) iklim değişikliği (3) iş gerilimi (3) kollesterol (3) korunma (3) kızamık (3) meme kanseri (3) sağlık (3) tedavi (3) verem (3) vitamin (3) yaşam süresi (3) ABD (2) HPV (2) KOAH (2) MERS (2) Suriye (2) akciğer hastalıkları (2) arsenik (2) ağrı kesici (2) cinsel ilişki (2) cinsellik (2) endokrin bozucular (2) eşitsizlik (2) finansal kriz (2) genç (2) gonore (2) hastalık (2) ilaç direnci (2) inme (2) kent (2) kent sağlığı (2) kondom (2) koruyucu sağlık (2) kronik hastalıklar (2) madde bağımlılığı (2) migren (2) nükleer santral (2) okul (2) prostat kanseri (2) romatizma (2) sıtma (2) tarama (2) zoonoz (2) çocuk felci (2) üreme sağlığı (2) şeker hastalığı (2) GDO (1) H7N7 (1) H7N9 (1) SARS (1) akrilamid (1) alkol (1) ambalajlı su (1) aşı karşıtlığı (1) baharat (1) bel soğukluğu (1) benzen (1) beyaz et (1) biber gazı (1) boğmaca salgını (1) cezaevi (1) damar sertliği (1) difteri (1) doğum defekti (1) doğum riski (1) düşük doğum ağırlığı (1) egzema (1) endometriosiz (1) endometrium (1) enfeksiyon (1) erken doğum (1) erken püberte (1) eroin (1) evde doğum (1) gastroşisiz (1) gelir düzeyi (1) genetik hastalıklar (1) hafıza (1) halı (1) hastane (1) hipotiroidizm (1) ilaç (1) ishal (1) istismar (1) iç ortam kirliliği (1) kabakulak (1) kadın sağlığı (1) kadın ölümlülüğü (1) kahvaltı (1) kahve (1) kan kanseri (1) kellik (1) kentsel dönüşüm (1) klamidya (1) kortikosteroid (1) kuduz (1) kuru göz (1) kuru temizlemeci (1) lenfoma (1) maden (1) meme gelişimi (1) mezotelyoma (1) modern yaşam (1) nanoteknoloji (1) neoliberalizm (1) nörolojik hastalıklar (1) parkinson (1) perflorin (1) psikososyal stres (1) psoriasiz (1) ruhsal sorun (1) salmonella (1) sağlık çalışanları (1) sigara (1) silikosiz (1) tek sağlık (1) vaka tanımı (1) yaşlı (1) yaşlı sağlığı (1) özelleştirme (1)