2 Nisan 2020 Perşembe

İşyerlerinde alınması gereken Covid-19 önlemleri

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında önlem alınması gereken yerlerden birini işyerleri oluşturuyor.



İşyerlerinde alınması gereken önlemleri toplumda alınması gereken önlemlere paralel olacak şekilde 3 başlık altında inceleyebiliriz.

1-) Sosyal izolasyonla ilgili önlemler
2-) Hasta kişilerle bunların temaslılarının erken dönemde tespit edilerek izole edilmesi ile ilgili önlemler
3-) Risk gruplarında yer alan kişilerle ilgili önlemler

Zorunlu değilse işletmelerde üretime ara verilmeli

Bu önlemler kapsamında işyerlerinde değerlendirilmesi gereken konulardan birini çalışmanın  devamına gerek bulunup, bulunmaması oluşturuyor. Örneğin ihracata dayalı üretim yapan sektörlerle, inşaat, madencilik gibi sektörlerin pandemi döneminde faaliyetlerine devam etmesi zorunlu olmadığından bu işletmelerin faaliyetlerine ara verilmesi düşünülmelidir. Bu tür bir ayrımın yapılması suretiyle faaliyetine devam edip, etmeyeceğinin değerlendirilmesi gereken işletmeler arasında tarım ve  hizmet sektörlerinde yer alan işletmeler de yer almaktadır.

Eğer bir işletmede üretime devam edilecekse orada bazı önlemlerin titizlikle ele alınması gerekiyor. Ülke içinde gerekli olan gıda ve zorunlu tüketim ürünlerini üreten işletmelerle, stok yönetimi açısında faaliyetlerine devam zorunluluğu bulunan işletmeler için bu tür önlemlerin alınması son derece önemlidir.

Çalışma yoğunluğu azaltılmalı

Alınması gereken önlemlerin başında çalışma yoğunluğunun azaltılması gelmektedir. Çalışma yoğunluğunun azaltılmasından kasıt, kapalı ortamda bir arada bulunan çalışan sayısının ve birim alana düşen çalışan sayısının azaltılmasıdır. Çalışma saatlerinin azaltılması da kapalı ortamda kişilerin riskli temasta bulunma olasılığını azaltma açısından önem taşımaktadır. Ayrıca çalışma süresi içinde yeteri kadar dinlenme arası verilmesi gerekir. Dinlenme aralarında ortamın havalandırılması ve özellikle elle dokunulan yüzeyler olmak üzere tüm yüzeylerin Covid-19'a etkili dezenfektanlar aracılığı ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir. (%10'luk çamaşır suyunun 1/100'lük seyreltilmesi ile hazırlanan solüsyonla) Çalışanların ortamda bulundurulacak el dezenfektanları aracılığıyla ellerini dezenfekte etme olanağı sağlanmalı ve el dezenfeksiyonunun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca tuvaletlerde yeteri kadar sıvı sabun, kağıt peçete bulundurulmalı ve bu ürünler bittikçe temin edilmelidir.

Çalışanların Covid-19 açısından sağlık gözetimi yapılmalı

Covid-19 salgının döneminde çalışanların sağlık gözetimi işlemleri hastalık sürveyansına uygun olacak şekilde titizlikle yürütülmelidir. Hergün mesaiye başlamadan önce çalışanların sağlık durumu sorgulanarak hasta çalışanın iş başı yapması önlenmelidir. Son 14 gün içinde yurt dışına gitme öyküsü olan ya da Covid-19 hastası ile temas etme öyküsü olan çalışanların işe gelmemesi sağlanmalı, bu kişiler kamu sağlık otoritesinin önerileri doğrultusunda 14 gün boyunca izlenmeli ve izole edilmelidir. Ateş ve öksürük bulguları olan hastaların o gün işe gelmemesi sağlanmalı, bu kişiler izole edilmeli ve tedavileri konusunda kamu sağlık otoritesinin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Çalışanların aileleri ile birlikte Covid-19 açısından risk değerlendirmesi yapılması gerekir.


Pandemi kapsamında çalışanlar ve aile üyelerine Covid-19 yönünden risk değerlendirmesi yapılması gerekir

Çalışanların aynı evde birlikte yaşadıkları aile bireyleri Covid-19 hastalığı açısından risk değerlendirmesine tabi tutulmalıdır. Risk değerlendirmesi sonucunda çalışan kişinin evde 65 yaş üstü ya da altta yatan hastalığı bulunan (hipertansiyon, diabet, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık) bir yakını olduğu tespit edilirse, bu çalışanın işe gitmesi önlenmelidir. Bu çalışanlar, hastalanmaları durumunda evdeki risk grubunda bulunan kişilerin artmış sağlık riskiyle karşı karşıya bulunacağı konusunda ve evdeki her bireyin  sosyal izolasyona sıkı şekilde uyması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Eğer çalışanın birlikte kaldığı aile üyeleri arasında ateş, öksürük gibi bulguları olan bir kişi varsa, hasta kişinin Covid-19 hastalığı ile ilgili izlem süreci kamu sağlık otoritesinin önerileri doğrultusunda yürütülmeli ve hasta aile üyesinin durumu netleşinceye kadar çalışanın işe gelmesi engellenmelidir.

Çalışma ortamı Covid-19'dan korunma önlemleri doğrultusunda düzenlenmeli

Eğer bir işletmede faaliyete devam edilecekse çalışma ortamı Covid-19'dan korunma prensiplerine göre yeniden düzenlenmelidir. Havalanması kötü olan, çalışanların en az 1 metre mesafe ile çalışmalarına elvermeyen ve yüzey dezenfeksiyonuna uygun olmayan ortamlarda çalışmaya devam edilmesi Covid-19 kontrol önlemleri açısından uygun değildir. Çalışanlar arasında en az 1 metre olacak şekilde mesafe bırakılmalı ve bu önleme çalışmanın her aşamasında başvurulmalıdır. Kişiler arası en az 1 metre olacak şekilde mesafalendirme önlemine yemekhane, servis gibi çalışanların bulunduğu bütün ortamlarda uyulmalıdır. Çalışanların maske ile çalışması sağlanmalı, her 4 saatte bir maskelerini değiştirecek şekilde maske temin edilmelidir. Maske nemlenirse daha erken değiştirilmelidir. Maske takma işlemi servis araçlarına binmeden önce yapılmış olmalıdır.

Çalışanların toplu ulaşım araçları ile işe gitmemesi önerilir. İşe gidiş gelişler özel araçları ile ya da Covid-19 önlemleri alınmış servis araçları ile sağlanmalıdır. Servis araçlarında çalışanların arada en az 1 metre mesafe bırakılarak seyahat etmesi sağlanmalı, servis sonrasında araçların havalandırılması ve uygun şekilde dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır. (Sulandırılmış çamaşır suyu ile elle temas edilen yerlerin silinmesi) Çalışanların işyerinde kullanacakları iş giyisileri işyerinden çıkmadan önce değiştirilmeli, iş elbiseleri normal zamana göre daha sık olacak şekilde ve 60-90 santigrad derecede yıkanmalıdır. Giyisilerin giyilip, çıkarılması sırasında el yıkama ya da el dezenfektanları aracılığı ile el hijyeni uygulaması yapılmalıdır. Çalışanların bilgilendirilmesi kapsamında konuyla ilgili hazırlanan afiş ve broşürlerin kullanılması uygun olur. Bu önlemlere işyerinde çalışan kişilerin yanı sıra işyerine gelip, giden ziyaretçilerin de uyması sağlanmalıdır.

Dr. Deniz Akgün
Halk Sağlığı Uzmanı

www.drdeniz.net
Twitter: @drdenizakgun
Instagram: drdenizakgun
Facebook: drdenizakgun

Not: Pandemi süresince twitter hesabı aracılığıyla literatüre dayalı günlük bilgilendirme paylaşımları yapılmaktadır. Her türlü soru ve sorununuz için sosyal medya hesaplarım üzerinden iletişime geçebilirsiniz.




Anahtar sözcükler

koronavirüs (34) çevre kirliliği (30) Kovid-19 (29) hava kirliliği (22) kanser (22) pandemi (21) iş sağlığı (16) beslenme (12) bulaşıcı hastalıklar (11) salgın (11) kalp hastalıkları (10) pestisid (10) çevrecilik (10) egzersiz (9) içme suyu (9) işe bağlı sağlık sorunu (8) bağımlılık (7) iş kazası (7) kalp krizi (7) koronavirus (7) obezite (7) çocuk sağlığı (7) aile planlaması (6) aşı (6) birinci basamak sağlık (6) diyabet (6) işçi sağlığı (6) yoksulluk (6) cinsel yolla bulaşan hastalık (5) gıda güvenliği (5) işsizlik (5) kısırlık (5) stres (5) ölüm (5) akciğer kanseri (4) astım (4) ekonomik durgunluk (4) grip (4) iş güvenliği (4) otizm (4) rahim kanseri (4) sağlık finansmanı (4) zihinsel işlev (4) Bisfenol A (3) Kuş gribi (3) allerji (3) antibiyotik (3) antidepresan (3) asbest (3) besin zehirlenmesi (3) depresyon (3) doğurganlık (3) erken ölüm (3) gebelik (3) iklim değişikliği (3) iş gerilimi (3) kollesterol (3) korunma (3) kızamık (3) meme kanseri (3) sağlık (3) tedavi (3) verem (3) vitamin (3) yaşam süresi (3) ABD (2) HPV (2) KOAH (2) MERS (2) Suriye (2) akciğer hastalıkları (2) arsenik (2) ağrı kesici (2) cinsel ilişki (2) cinsellik (2) endokrin bozucular (2) eşitsizlik (2) finansal kriz (2) genç (2) gonore (2) hastalık (2) ilaç direnci (2) inme (2) kent (2) kent sağlığı (2) kondom (2) koruyucu sağlık (2) kronik hastalıklar (2) madde bağımlılığı (2) migren (2) nükleer santral (2) okul (2) prostat kanseri (2) romatizma (2) sıtma (2) tarama (2) zoonoz (2) çocuk felci (2) üreme sağlığı (2) şeker hastalığı (2) GDO (1) H7N7 (1) H7N9 (1) SARS (1) akrilamid (1) alkol (1) ambalajlı su (1) aşı karşıtlığı (1) baharat (1) bel soğukluğu (1) benzen (1) beyaz et (1) biber gazı (1) boğmaca salgını (1) cezaevi (1) damar sertliği (1) difteri (1) doğum defekti (1) doğum riski (1) düşük doğum ağırlığı (1) egzema (1) endometriosiz (1) endometrium (1) enfeksiyon (1) erken doğum (1) erken püberte (1) eroin (1) evde doğum (1) gastroşisiz (1) gelir düzeyi (1) genetik hastalıklar (1) hafıza (1) halı (1) hastane (1) hipotiroidizm (1) ilaç (1) ishal (1) istismar (1) iç ortam kirliliği (1) kabakulak (1) kadın sağlığı (1) kadın ölümlülüğü (1) kahvaltı (1) kahve (1) kan kanseri (1) kellik (1) kentsel dönüşüm (1) klamidya (1) kortikosteroid (1) kuduz (1) kuru göz (1) kuru temizlemeci (1) lenfoma (1) maden (1) meme gelişimi (1) mezotelyoma (1) modern yaşam (1) nanoteknoloji (1) neoliberalizm (1) nörolojik hastalıklar (1) parkinson (1) perflorin (1) psikososyal stres (1) psoriasiz (1) ruhsal sorun (1) salmonella (1) sağlık çalışanları (1) sigara (1) silikosiz (1) tek sağlık (1) vaka tanımı (1) yaşlı (1) yaşlı sağlığı (1) özelleştirme (1)