Deprem bölgesindeki asbest maruziyeti riskinin en aza indirilmesi çalışmaları için Bakanlığa bağlı kuruluşlar, yerel yönetimler, meslek örgütleri gibi kuruluşların işbirliğini gerekli kılıyor
Çevre Mühendisleri Odası'nın konuyla ilgili bulguları rapor olarak yayınlandı. (1) Raporda belirtilen çalışmanın sonuçları ülkemizde kamu sağlık hizmetlerinin yeterliliği açısından son derece vahim bulgulara işaret etmektedir. Öncelikle depremden sonra yaklaşık olarak 4 ay geçmiş bulunmaktadır ve deprem yıkıntılarındaki asbest maruziyetinin 4 aydır süregeldiği anlaşılmaktadır. Sorun olarak algılanması gereken ikinci durum sağlık hizmetlerinin sadece tıbbi yönlerinin ele alınmasının yeterli olmayışıdır. Sağlık hizmetlerinin sosyal ve çevresel yönlerinin göz ardı edilmesinin yol açtığı risklerin farkında olunması önem taşımaktadır.
Sağlık hizmetlerinin sektörler arası niteliği
Kamu sağlık hizmetlerinin çalışma alanının kamu sağlık kurumlarının hizmetlerinin kapsamını aştığı bilinmektedir. Kamu sağlık hizmetlerinin geniş kapsamlı olması ilgili pek çok kurumla işbirliğini gerektiriyor. Deprem bölgesindeki asbest maruziyeti riskinin en aza indirilmesi çalışmaları için Bakanlığa bağlı kuruluşlar, yerel yönetimler, meslek örgütleri gibi kuruluşların işbirliğini gerekli kılmaktadır. Bu sektörler ve kurumlar arası işbirliği yaklaşımının deprem sonrası çalışmaların ilk gününden itibaren dikkate alınması gerekiyordu. Alınan asbest numunelerinin sayısının az olması ve depremden neredeyse 4 ay sonra alınmış olması Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimlerinin Çevre Bakanlığı'nın laboratuvarları ve gerekirse kendi laboratuvarlarındaki teknik alt yapıyı güçlendirmek suretiyle bölgedeki asbest maruziyet riskinin en az düzeye indirilmesine yönelik çalışmaların organizasyonu işini üstlenmesi gerekiyor.
Kaynaklar:
1. Çevre Mühendisleri Odası. Hatay İli Asbest Teknik İnceleme Raporumuz Yayınlandı.
https://api.cmo.org.tr/uploads/contents/2023-30-5-16-21-33-893153.pdf