2013 yılına kadar sürekli azalan karşılanmamış aile planlaması ihtiyacının 2013 yılında %6 iken 2018 yılında %12’ye yükseldiği belirtildi.
1 - 4 Aralık 2022 tarihlerinde Antalya'da düzenlenen 24. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi'nde Emine ABAY ve Ayşe AKIN tarafından sunulan verilere göre Türkiye'de ailelerin önemli bölümü aile planlaması hizmetlerine ulaşamıyor. Kongre'de sunulan çalışmada 2018 yılında artık çocuk istemedikleri halde hiçbir yöntemle korunmayanların oranının (karşılanmamış AP ihtiyacı) %12 olduğu, artık ya da halen çocuk istemediği halde geleneksel yöntemlerle korunanların oranının ise %21 olduğuna dikkat çekildi. Buna göre Türkiye’de (%12+%21= %33) üç aileden birinin (%33) gebeliğin önlenmesi hizmetlerinde karşılanmamış ihtiyacı olduğu belirtildi.
Çalışmanın verilerine göre gebeliği önleyici yöntemleri bilme düzeyinin yıllar içinde azaldığı görüldü. 2008 ile 2018 yılları arasında evli kadınlar arasında gebeliği önleyici yöntem bilme oranının hap için %98’den %96,7’e, RİA için %98’den %93,6’a, vazektomi için %42,8’den %37’e ve erkek kondomu için %92,3’den %91,5’e düştüğü saptandı.
Türkiye'de her üç aileden biri aile planlaması hizmetlerine ulaşamıyor
Çalışmada mevcut sağlık sisteminde hizmetlerin hastalık odaklı olması, sağlık ekibinin içinde ebe - hemşirenin olmaması; danışmanlık hizmetlerine özellikle birinci basamakta zaman ayrılmaması sonucu aile planlaması hizmetlerinin yetersiz olmasına ve cinsel sağlık üreme sağlığı konularında doğru bilgi edinilememesine yol açtığı belirtildi. Araştırmanın raporunda aile sağlığı merkezi ve 2. 3. basamak sağlık kurumlarında danışmanlık alamamaları nedeniyle bireylerin, internetten güvenemedikleri bilgileri edindiği ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında bu konulara hiç yer verilmediğine dikkat çekildi.