Yuvalı köyü salgını sonrası basında yer alan inceleme raporu (1)
Basında yer alan habere göre konuyla ilgili hazırlanan resmi raporda, Yuva köyü ve bölgesinden 21 Haziran'da ve 8 Temmuz'da alınan numunelerin sonuçlarına yer verilerek bölgede kullanılan suyun kullanılamaz olduğuna dikkat çekilmişti. Buna göre Yuva köyündeki su numune alma kaynaklarından alınan örneklerdeki uygunsuzlukların bölgeye içme suyu temini etmekle görevli ilgili kamu kurumu olan İl Özel İdaresi’ne bildirilmiş bulunmaktaydı.
Salgın riskinin ortadan kaldırılması için sektörler arası işbirliği
Yuvalı köyünde ortaya çıkan zehirlenme olgularının içme suyunun mikrobiyolojik kirliliğinden kaynaklandığı düşünülüyor. İçme suyu kaynaklı zehirlenmelerin önlenmesi için temin edilen su kaynaklarının temiz olması gerekiyor. Ancak suyun temiz olduğundan kuşkulanıldığı durumlarda suyun kaynatılması ya da bireysel klorlama yöntemlerinin uygulanması yoluyla içme sularının mikrobiyolojik kirliliğine bağlı zehirlenmelerin büyük ölçüde önlenebileceği biliniyor. Bu gibi durumlarda vatandaşlara suyun kirli olduğunun bilgisinin verilmesi ve gerekli önlemler alınmadan içme suyu olarak kullanılmaması duyurusunun yapılması uygun olur.
Bu geçici önlemin alınmasından sonra ise salgın riskinin nasıl kalıcı şekilde ortadan kaldırılacağı konusunun ele alınması gerekiyor. Ülkemizde büyükşehir olmayan kentlerin kırsal bölgelerinde içilebilir su temini işi il özel idarelerinin, büyükşehir olan yerlerde ise büyükşehir belediyelerinin görevi olsa da bu konuda çözüme ulaşmak için sektörler arası işbirliğinin sağlanması önem taşıyor. Bu yönüyle salgın riski konusunda ilgili kamu kurumlarının bilgilendirilmesinin yeterli olduğu görüşü kamu sağlık otoritesinin konuya yaklaşımı açısından yeterli olmasa gerekir.
Salgın riski konusunda toplumun bilgilendirilmesi
Salgının riskinin ortaya çıktığı durumlarda örneklerine sıkça rastlandığı gibi riskin varlığının kamuoyundan gizlenmesi yerine durumun tüm açıklığı ile kamuoyu ile paylaşılması önem taşıyor. Yuvalı salgını örneğinde suyun içme suyu olarak kullanılmasının uygun olmadığının sadece yetkili kurumlarla değil kamuoyu ile de paylaşılması gerekirdi. Çünkü salgın riskinin ortadan kaldırılması sadece ilgili kamu kurumlarının konusu olarak görülemez.
Halk sağlığı hizmetlerinin temel ilkelerinden birini toplumun sağlık hizmetlerine katılımı oluşturuyor
Halk sağlığı hizmetlerinin temel ilkelerinden biri toplumun sağlık hizmetlerine katılımı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. İl özel idaresinin, belediyenin, sağlık müdürlüğünün, diğer kamu kurumlarının, muhtarlığın ve hepsinden önemlisi köylülerin katılımı ile sorunun ele alınması, toplumun var olan riskten haberdar edilmesi, sorunun nasıl çözümlenebileceğinin tüm tarafların katılımı ile tartışılması ve sektörler arası işbirliğini yaşama geçirerek sorunun çözümüne yönelik adımların atılması gerekirdi. Eğer halk sağlığı hizmetlerinin performansı ölçülecekse buna önlenemeyen salgın hastalıkların nedenlerinden başlamaya ne dersiniz?
Kaynak: