Avrupa'da özellikle göçmenler arasında difteri vakalarında artış görülmesi, göçmenlerin geçiş ülkesi durumundaki Türkiye'de durumun ne olduğu sorularını da beraberinde getirdi.
Avrupa'da 2016 - 2020 yılları arasında görülen difteri hastalığı sayısı yıllık ortalama 52 iken, 2022 yılında bugüne kadar 92 difteri hastası tespit edildi. Difteri olgularının çoğunun geri gönderme merkezlerindeki göçmenler olduğu kaydedildi. Difteri olgularının 66'sının deri difterisi, geri kalanlarının ise solunum yolu difterisi olduğu belirtildi.
Göçmenlerin Avrupa'ya geçiş güzergahı üzerinde bulunan Türkiye'de difteri olgularında artış olup, olmadığı sorusu gündeme geldi. Hastalığın bulaşmasını önlemek açısından hasta kişilerin solunum yolu salgıları ve deri yaraları ile temas edilmemesi önem taşıyor. Difteri hastalığı tam aşılı ve aşının hatırlatma dozunu yaptırmış bireylerin oranının yüksek olduğu toplumlarda yayılım göstermiyor. Difteri salgını riskinin önlenmesi için Türkiye'de yetişkin nüfusta tam aşılı ve aşının hatırlatma dozunu yaptırmış bireylerin oranının yüksek olup, olmadığının da değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Dr. Deniz Akgün