Covid-19 pandemisinin sağlık hizmetlerine aşırı yüklenme nedeniyle hastaların gerekli sağlık bakım hizmetine ulaşamaması gibi olumsuz sonuçları olabilmektedir.
Bunun önüne geçilebilmesi için gerekli adımlardan birini sağlık çalışanlarının hastalıktan korunmasına yönelik önlemlerin alınması oluşturmaktadır. Çin’de Covid-19 salgını sırasında 3000 sağlık çalışanının hastalandığı ve 22’sinin öldüğü bildirilmiştir. Salgın sırasında diğer zamanlarda bulaşıcı hastalıklarla mücadele işlerini yürütmeyen ve enfeksiyon kontrol önlemleri konusunda deneyimli olmayan sağlık personelinin hastalarla karşılaşma olasılıkları artmıştır. Salgın döneminde sağlık kurumlarının hizmet yükü artmış olduğundan sağlık personelinin Covid-19 hastalığından korunması son derece önemlidir.
Sağlık kurumlarında üst solunum enfeksiyonu belirtileri bulunan personel varsa gerekli muayene ve tetkikleri tamamlanıncaya kadar kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Personelin hastalanması durumunda yerine bakacak yedek personel planlaması yapılmalıdır. Sağlık personelinin günlük çalışma süresi kısaltılarak aşırı yüklenme ve yorgunluk önlenmelidir.
Sağlık kurumlarının giriş bölümünde oluşturulacak ön muayene yerlerinde olası Covid-19 hastalarının belirlenmesi gerekmektedir. Şüpheli Covid-19 hastalarına tıbbi maske takılmalı, bu kişiler havalandırması iyi olan ve enfeksiyon kontrol işlemlerinin sıklaştırıldığı ayrı bir yere alınarak muayene işlemleri hızlı şekilde tamamlanmalıdır.
Şüpheli Covid-19 hastalarının hizmet alacakları yerlerde 15 dakikadan daha kısa süre bekletilmesi sağlanmalı, hastaların bekledikleri alanlarda kişiler arası uzaklığın en az 1 metre olması sağlanmalıdır. Şüpheli Covid-19 hastalarının hizmet aldığı alanlarda kullanabilecek yeteri kadar el dezenfektanı bulundurulmalıdır. Bu alanlar sürekli olarak havalandırılmalı ve elle dokunulan yüzeyler başta olmak üzere bütün yüzeyler düzenli olarak yüzey dezenfektanları temizlenmelidir. Bu alanlarda tek kullanımlık olanlar dışında masa örtüsü vb. malzemeler kullanılmamalıdır.
Sağlık personeline yaptıkları işin özelliğine göre koruyucu ekipman temin edilmelidir. Koruyucu ekipmanın olup, olmamasının yanı sıra bu ekipmanın takılıp çıkarılması sırasında uyulması gereken kurallar da önem taşımaktadır. Koruyucu ekipmanı takıp çıkarma sırasında enfekte olma riskinin bulunması nedeniyle konuyla ilgili uygulamalı personel eğitimleri olarak düzenli olarak yapılmalıdır. Hali hazırda Covid-19 tanılı hasta takibinde görevli olsun, olmasın daha önceden enfeksiyon kontrolü konusunda eğitim almamış bütün sağlık personeline enfeksiyon kontrolü ve koruyucu ekipman kullanımı konusunda eğitim verilmesi önerilir.