Dünya genelinde 25 kentte diyabet hastalığının yükünü azaltmaya yönelik diyabeti değiştiren kentler projesi yürütülüyor.
Kentler insanların yaşama, çalışma ve beslenme şekillerini belirleyerek fazla kiloluk ve diyabet hastalığının oluşumuna etki ediyor. 2017 yılında dünya nüfusunun %9,1'i diyabet hastasıydı. Fiziksel hareketsizlik ve kalori yoğun beslenme tarzının yaygınlaşması nedeniyle diyabet (şeker) hasta sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu artış devam ederse 2045 yılında her dokuz kişiden birinin diyabet hastası olma riski bulunuyor. Bu olumsuz senaryonun gerçekleşmesini önlemek için diyabeti değiştiren kentler projesi yaşama geçirildi.
Farklı sektörlerin işbirliğini gerektiren diyabet hastalığının kontrolü açısından ilgili yönetim birimlerinin sektörler arası işbirliği kültürüne yabancılık çekmemesi önem taşıyor
Proje kapsamında kent yönetimleri, kent planlamacılar, iş çevreleri, üniversiteler, gönüllü gruplar, hasta grupları ve tıp çevrelerinin işbirliği içinde fazla kiloluluk ve diyabet hastalığının yaygınlaşmasını önlemeye yönelik önerilerin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Diyabeti değiştiren şehirler projesi ile çağımızın vebası olan fazla kiloluk ve diyabet hastalığına çözüm üretmeye yönelik sektörler arası işbirliğine vurgu yapılıyor. Projenin dünya genelinde 100'ün üzerinde paydaşı var. Proje Kophenag'daki Steno Diyabet Merkezi, Londra Kolej Üniversitesi ve Novo Nordisk ilaç firmasının finansal desteği ile 2014 yılında başlatıldı. Projenin uygulamaları dört başlık altında ele alınıyor. Kent planlama, sağlığı geliştirme politikası, sağlığa toplum katılımın sağlanması ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi başlıkları diyabetin seyrinin değiştirilebilmesi açısından önem taşıyan çalışma alanlarını oluşturuyor. Farklı sektörlerin işbirliğini gerektiren diyabet hastalığının kontrolü açısından ilgili yönetim birimlerinin sektörler arası işbirliği kültürüne yabancılık çekmemesi önem taşıyor.
Kaynak:
CITIES CHANGING DIABETES MEDIA FACTSHEET