22 Aralık 2024 Pazar

Sağlık mesleğini yok sayan ebelik yönetmeliği

Ebelerle ilgili yayınlanan yeni yönetmelik aracılığı ile sağlık mesleklerinin yok sayıldığı görülmektedir. 

Gebe okulları ve doğuma yönelik hizmetlerle ilgili yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikte gebe okullarının açılacağı ve gebeliğinin son üç aylık döneminde bulunan, daha önce sezaryen ameliyatı olmamış her gebe için ebe görevlendirileceği belirtiliyor. 

Sağlık hizmetinin içeriği yönetmelikle şekillendirilmeye çalışılıyor 

Yönetmeliğe göre görevlendirilen ebenin görevinin ise normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi olduğu belirtiliyor. Yönetmelikte sağlık kuruluşlarında, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık dalında faaliyet gösteren tüm kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının Bakanlık tarafından belirlenen doğum ve sezaryen politikalarına uygun hareket etmek zorunda olduğu da belirtilmiş. 

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki ebelik, hekimlik ve kadın doğum uzmanlığı birer sağlık mesleğidir ve bu meslek mensupları, mesleklerin nasıl icra edecekleri konusunda mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası eğitim programları aracılığı ile eğitilmektedir. Bu açıdan sağlık meslek mensuplarının işlerini nasıl yürütecekleri konusunda kanunlar, yönetmelikler ve Bakanlık politikaları gibi belgelerden önce meslek kurallarının gelmesi beklenir. Bakanlığın ya da hükümete bağlı kuruluşların yönetmelik hükümleri aracılığı ile meslek kurallarının yerine geçecek uygulamaları yürürlüğe koymaları uygun değildir. Sağlık mensuplarının işlerini nasıl yapacakları konusu Sağlık Bakanlığı’nın görev ve yetki alanında değildir. 

Doğum hizmetleri yönetmeliği, düzenleme yapmayı amaçladığı alanda kaosun derinleşmesine yol açar

Yeni çıkan ebelik yönetmeliğinde sezaryan doğum yapmamış gebelere ebe okullarında ebeler tarafından normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verileceği belirtiliyor. Bakanlığa bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu tutulmuş. Peki Bakanlığa bağlı bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde doğum hizmetleri kimin yönetiminde veriliyor? Kadın doğum uzmanlarının…Kadın doğum uzmanlarının yönetimi altından bugüne kadar daha önce sezaryanle doğum yapmamış gebelere normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti gereği gibi verilmiyor muydu da bu hizmetin ebeler tarafından verilmesi için gebe okullarının açılması planlanıyor? 

Ebeler kadın doğum uzmanlarına karşı mı?

Eğer hastanelerde kadın doğum uzmanları tarafından verilen doğum hizmetlerinde  normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti gereği gibi verilmiyordu ise kadın doğum uzmanlarının doğuma yönelik yönlendirme konusundaki söz konusu tutumuna karşın ebeler tarafından gebelere normal doğuma yönelik eğitim vermesinin ne anlamı olacaktır? Doğum hizmetleri ekip hizmeti degilmi? Doğuma yönelik hizmetler yönetmeliği, normal doğumun doğumun normal hali olmaktan çıkmış olmasına ilişkin atılmış bir adım olmakla birlikte, sağlık hizmetlerinin içeriğine mevzuat değişikliği yoluyla müdahale edilmesini içeren bir değişiklik olup, düzenleme yapmayı amaçladığı alanda kaosun derinleşmesine yol açacak bir adımdır.

Anahtar sözcükler

koronavirüs (34) çevre kirliliği (30) Kovid-19 (29) hava kirliliği (22) kanser (22) pandemi (21) iş sağlığı (16) beslenme (12) bulaşıcı hastalıklar (11) salgın (11) kalp hastalıkları (10) pestisid (10) çevrecilik (10) egzersiz (9) içme suyu (9) işe bağlı sağlık sorunu (8) bağımlılık (7) iş kazası (7) kalp krizi (7) koronavirus (7) obezite (7) çocuk sağlığı (7) aile planlaması (6) aşı (6) birinci basamak sağlık (6) diyabet (6) işçi sağlığı (6) yoksulluk (6) cinsel yolla bulaşan hastalık (5) gıda güvenliği (5) işsizlik (5) kısırlık (5) stres (5) ölüm (5) akciğer kanseri (4) astım (4) ekonomik durgunluk (4) grip (4) iş güvenliği (4) otizm (4) rahim kanseri (4) sağlık finansmanı (4) zihinsel işlev (4) Bisfenol A (3) Kuş gribi (3) allerji (3) antibiyotik (3) antidepresan (3) asbest (3) besin zehirlenmesi (3) depresyon (3) doğurganlık (3) erken ölüm (3) gebelik (3) iklim değişikliği (3) iş gerilimi (3) kollesterol (3) korunma (3) kızamık (3) meme kanseri (3) sağlık (3) tedavi (3) verem (3) vitamin (3) yaşam süresi (3) ABD (2) HPV (2) KOAH (2) MERS (2) Suriye (2) akciğer hastalıkları (2) arsenik (2) ağrı kesici (2) cinsel ilişki (2) cinsellik (2) endokrin bozucular (2) eşitsizlik (2) finansal kriz (2) genç (2) gonore (2) hastalık (2) ilaç direnci (2) inme (2) kent (2) kent sağlığı (2) kondom (2) koruyucu sağlık (2) kronik hastalıklar (2) madde bağımlılığı (2) migren (2) nükleer santral (2) okul (2) prostat kanseri (2) romatizma (2) sıtma (2) tarama (2) zoonoz (2) çocuk felci (2) üreme sağlığı (2) şeker hastalığı (2) GDO (1) H7N7 (1) H7N9 (1) SARS (1) akrilamid (1) alkol (1) ambalajlı su (1) aşı karşıtlığı (1) baharat (1) bel soğukluğu (1) benzen (1) beyaz et (1) biber gazı (1) boğmaca salgını (1) cezaevi (1) damar sertliği (1) difteri (1) doğum defekti (1) doğum riski (1) düşük doğum ağırlığı (1) egzema (1) endometriosiz (1) endometrium (1) enfeksiyon (1) erken doğum (1) erken püberte (1) eroin (1) evde doğum (1) gastroşisiz (1) gelir düzeyi (1) genetik hastalıklar (1) hafıza (1) halı (1) hastane (1) hipotiroidizm (1) ilaç (1) ishal (1) istismar (1) iç ortam kirliliği (1) kabakulak (1) kadın sağlığı (1) kadın ölümlülüğü (1) kahvaltı (1) kahve (1) kan kanseri (1) kellik (1) kentsel dönüşüm (1) klamidya (1) kortikosteroid (1) kuduz (1) kuru göz (1) kuru temizlemeci (1) lenfoma (1) maden (1) meme gelişimi (1) mezotelyoma (1) modern yaşam (1) nanoteknoloji (1) neoliberalizm (1) nörolojik hastalıklar (1) parkinson (1) perflorin (1) psikososyal stres (1) psoriasiz (1) ruhsal sorun (1) salmonella (1) sağlık çalışanları (1) sigara (1) silikosiz (1) tek sağlık (1) vaka tanımı (1) yaşlı (1) yaşlı sağlığı (1) özelleştirme (1)