Gebelerin ve çocukların sağlıklarının korunabilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi önem taşıyor.
Genel ilke olarak canlı aşılar gebelere yapılamadığı için gebe kalmayı planlayan kadınların Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak ve Suçiçeği hastalıklarına karşı daha önce aşılanmış ve bağışık olması önerilmektedir. Daha önce bu aşılardan bir ya da birden fazlasını yaptıramamış kadınların ideal olarak gebeliğe en az 3 ay kala bu canlı aşıları yaptırmaları önerilmektedir. Bu ise gebelere yönelik sağlık hizmetlerinin gebe kalma olanağı söz konusu olan genç kadınlara yönelik sağlık hizmetleri ile bütünlük içinde ele alınmasını gerektiriyor. Genç kadınların gebelik öncesi dönemdeki sağlık izlemleri ise birinci basamak sağlık kuruluşlarının görev alanı içinde yer alıyor.
Ancak ülkemizdeki sağlık uygulamalarının bunun tam tersi yönde kurgulandığı görülüyor. Gebelere yapılması önerilen bir başka aşı olan grip aşısı ile ilgili prosedür bunun örneklerinden birini oluşturuyor. Gebelere grip aşısı hekimler tarafından reçete ettiği zaman ücretsiz olarak yapılmakla beraber, öncesinde bir uzman tarafından gebelik raporu verilmesi gerekiyor. Bunun ise gebelerde grip aşı kapsayıcılığının düşmesine neden olduğu belirtiliyor. (1) Ülkemizde sağlık hizmetlerinin kurgulanması aşamasında anne-çocuk sağlığı izlemleri, genç kadınlara yönelik sağlık izlemleri, gebe izlemleri ve bununla ilgili koruyucu sağlık uygulamalarının birinci basamak sağlık hizmeti anlayışıyla yürütülmesi gerektiği şeklinde bilinç dönüşümüne gereksinim bulunmaktadır.
Kaynak:
1. MATERNAL İMMUNİZASYON (BAĞIŞIKLAMA) SEMPOZYUMU (ÇEVRİMİÇİ) (09 Kasım 2024; Cumartesi, Saat 09:00-16:00). SONUÇ BİLDİRGESİ https://www.hasuder.org/Duyurular/Detay/konfrans/maternal-immunizasyon-bagisiklama-sempozyumu-cevrimici-sonuc-bildirgesi/22e7b2da-ff0f-eb56-67f3-3a165aa2ae32