Çalışmalar geleneksel iki risk faktörü olan yağdan zengin beslenme ve yetersiz fiziksel egzersizin hastalığın yaygınlığını açıklama açısından yeterli olmadığını gösteriyor.
Besinlerin niteliksel özellikleri de obzitenin ortaya çıkmasında etkili oluyor
Chaput ve arkadaşları tarafından 2010 yılında yürütülen bir araştırmada obezitenin geleneksel risk faktörleri olarak bilinen diyette yüksek yağ alımı ve yetersiz fiziksel egzersizin obezite gelişimini tam olarak açıklayamadığını ortaya koydu. Çalışmanın bulgularına göre yetersiz uyku, yemek yeme dürtüsünü engelleyememe ve diyette yetersiz kalsiyum alımından oluşan üçlü risk faktörü obeziteye yol açan faktörler olarak lipidden zengin beslenme ve yetersiz egzersize göre hastalığın ortaya çıkmasını iki daha fazla rol oynuyor. (1)
Kaynaklar:
1. Risk Factors for Adult Overweight and Obesity: The Importance of Looking Beyond the ‘Big Two’. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6452136/