Salgınları bilimsel temelde yönetilmesi ancak güvenilir verilerin varlığı durumunda olanaklı olabilir. Söz konusu verilerin salgın yönetim ekipleri, sağlık personeli, diğer paydaşlar ve toplumla düzenli olarak paylaşımı salgın kontrolü çalışmalarına toplum katılımı açısından son derece önemli.
Son dönemde vaka sayılarında yaşanan artış ve yeni bir kovid dalgasının ortaya çıkması ile birlikte hastalıkla ilgili güvenilir verilerin toplumla paylaşımının gerekliliği yeniden gündeme geldi. Test yapılan merkezlerin yaygın olmadığı, yapılan test sayısının az olduğu, buna bağlı olarak vaka sayısının gerçekte olduğundan daha az tespit edilebildiği ve kovide bağlı ölümlerin de sadece bir bölümünün kayıt altına alınabildiği değerlendiriliyor. Bu durumda olası kovid ölümü olarak değerlendirilebilecek zatürre, bronşit gibi tanılarla günlük olarak kaç kişinin öldüğünü bilmek önem taşıyor.
Pnömoni ve bronşit gibi alt solunum yolu hastalıklarına bağlı ölümlerin sayısının günlere göre seyrinin değerlendirilebilmesi için bu verilerin de vaka sayıları ile birlikte açıklanması gerekir. Bir taraftan yaygın test uygulamasına başvurmayıp, diğer taraftan da olası kovid vaka ve ölüm sayısı verilerini açıklamama durumu, toplumda kovide bağlı vaka ve ölümler yokmuş ki davranma sonucunu doğurur ki, bunun da kafayı kuma gömmekten başka bir anlamı olmasa gerek.
Deniz Akgün