Tüketiciler aldıkları ürünlerin kusurlu olabileceği konusundaki bildirimleri çoğu kez ürünleri üreten ya da satan işletmenin çalışanlarından alıyor. Bu durum çalışanların örgütlenme haklarının sağlanmasının sadece çalışanların kendi çıkarları için değil, toplumun sağlığı için de gerekli olduğuna işaret etmekte.
Konuyla ilgili yakın zamanda çıkan gazete haberleri çalışanların örgütlenme haklarının, tüketici hakları açısından taşıdığı önemi bir kez daha gösterdi. Hazır gıda üreticisi olan Dardanel firması ile zincir market A101 çalışanlarının tüketici haklarını ihlal girişimleri ile ilgili yaptıkları bildirimler bunun son örneğini oluşturuyor.
Birgün gazetesinin haberine göre Dardanel fabrikasında çalışan bir işçi fabrika içinde kamera ile çekim yapmanın yasak olduğunu, çünkü kurtlu ve bozuk ürünleri çekip basına verileceğinden korkulduğunu söylüyor. Habere göre gazeteye konuşan işçi paketleme esnasında bozuk ve çok bozuk ürünleri ayırıp bozuk ürünleri tekrar kutulayıp tüketiciye sunuyoruz” diye konuştu. (1)
Benzeri şikayetler bazı zincir marketler için de gündeme gelmişti. Mağaza Market Sen'in açıklamasına göre "Bugüne kadar birçok A101 işçisi son kullanma tarihi yaklaşan ya da son kullanma tarihi geçen ürünlerin satılması için sorumlularından baskı gördüğünü bildirdi. Mağaza Market-Sen A101’de yaşanan bu skandalı defalarca gündeme getirdi. (2)
Sağlıklı ürünleri tüketme hakkımızın güvence altından olmasını istiyorsak A101 ve Dardanel'deki çalışan haklarının ihlal edilmesi ile ilgili girişimlere seyirci kalmamamız gerekir.
Kaynaklar:
1. Distopya değil Dardanel gerçeği. https://www.birgun.net/haber/distopya-degil-dardanel-gercegi-365008
2. A 101'de son kullanma tarihi geçen ürün skandalı.
https://odatv4.com/guncel/a-101-de-son-kullanma-tarihi-gecen-urun-skandali-220809
2. A 101'de son kullanma tarihi geçen ürün skandalı.
https://odatv4.com/guncel/a-101-de-son-kullanma-tarihi-gecen-urun-skandali-220809