Burdur Devlet Hastanesi’nin diyaliz bölümünde bazı hastaların ölümüyle sonuçlanan 33 zehirlenme olayı ile ilgili kamu sağlık otoritesi tarafından kamuoyuna bilimsel verilere dayalı raporlama yoluyla bilgilendirme yapılması uygun bir tutum olacaktır.
Ülkemizde toplumu etkileyen sağlık sorunlarının raporlanması konusunda ciddi yetersizlikler bulunuyor. Türkiye’de 2020, 2021, 2022 yıllarında etkili olan Kovid-19 pandemisine ilişkin kamu sağlık otoritesi tarafından yayınlanmış bir salgın raporu bulunmuyor. Geçen yıl Bolu’nun merkeze bağlı Yuva köyünde ortaya çıkan ve köyde yaşayan çok sayıda insanı etkileyerek bir kişinin ölümüne yol açan salgınla ilgili de kamuoyuna açıklanan bir salgın raporu bulunmuyor.
Oysa toplumu etkileyen sağlık sorunlarının bilimsel yöntemle sunulacak verilere dayalı olarak raporlanması kamu sağlık idarelerinin kendisini sorumlu hissetmesi gereken bir konudur. Bu tür raporlamalar, toplumu etkileyen sağlık sorunlarının tekrarlamaması ya da etkilerinin en aza indirilmesi için yapılması gerekenler konusunda rehberlik edecek bir tür kılavuz olarak ele alınmalıdır.
Bu raporlamalar aracılığı sağlık sorunlarına yol açan nedenler irdelenebilecek, varsa sorumlular ortaya çıkarılacak, işleyişte yapılması gereken düzeltmeler planlanabilecektir. Toplumu etkileyen bir sağlık sorununun kamuoyu nezdinde raporlanmasından kaçınmanın, kafayı kuma gömmekten farkı olmayacaktır.