Festivalin ilk günü düzenlenen panelde gazeteci ve çiftçi Mustafa Afacan Türkiye'de gastronomi turizminin sorunlarını dile getirdi. Afacan gastronomi turizminin gelişmesinin önündeki en önemli engelin tarım kesiminin sorunları olduğunu belirtti.
Kastamonu'da gençlerin tarımla ilgilenmek yerine alış veriş merkezinde kasiyer olma hayali kurduğunu belirten Afacan, köylerde genç nüfusun kalmadığını belirtti. Afacan çiftçilerin mutsuz olduğunu tarımsal girdilerin fiyatlarının arttığını, küçük üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını kaydetti.
Tarımda mazot, gübre, ilaç ve tohum girdilerinin bulunduğunu kaydeden Afacan, bu girdilerin fiyatlarının sürekli arttığını belirtti. Türkiye'de tarımsal toprakların intansif tarım nedeniyle verim kaybı ile karşı karşıya bulunulduğunu belirten Afacan, çiftçinin tarımsal endüstrinin himayesine girerek tarım yapabilir hale geldiğini kaydetti.
Afacan Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci ve siyez bulguru gibi yöresel ürünlerinin yaşatılması ve üretimi konusunda başarılı çalışmalar yapılamadığını belirtti.
Kastamonu'da gençlerin tarımla ilgilenmek yerine alış veriş merkezinde kasiyer olma hayali kurduğunu belirten Afacan, köylerde genç nüfusun kalmadığını belirtti. Afacan çiftçilerin mutsuz olduğunu tarımsal girdilerin fiyatlarının arttığını, küçük üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını kaydetti.
Tarımda mazot, gübre, ilaç ve tohum girdilerinin bulunduğunu kaydeden Afacan, bu girdilerin fiyatlarının sürekli arttığını belirtti. Türkiye'de tarımsal toprakların intansif tarım nedeniyle verim kaybı ile karşı karşıya bulunulduğunu belirten Afacan, çiftçinin tarımsal endüstrinin himayesine girerek tarım yapabilir hale geldiğini kaydetti.
Afacan Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci ve siyez bulguru gibi yöresel ürünlerinin yaşatılması ve üretimi konusunda başarılı çalışmalar yapılamadığını belirtti.