11 Ekim 2011 Salı

Ruh sağlığı eylem planına medya neden balıklama atladı?

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planının (2011-2033) ulusal medyada yoğun bir şekilde işlendiğini görmekteyiz. Görünüşe bakılırsa medya kuruluşları bunun bir plan olduğunu tam olarak dikkate almadılar. Bir kurumun yaptıklarının mı, yoksa yapmayı planladıklarının mı daha fazla haber değerinin olduğunu medya yöneticileri bizden daha iyi bilirler.


Ancak medya kuruluşları Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) tarafından sağlık harcamalarını frenlemek için reçete parasınının aile hekimlerini de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ve ilaç kutularının küçültülmesi kararı almasına pek ilgi göstermediler nedense.

Bu aşamada Sağlık Bakanlığı'nın ruh sağlığı eylem planına bu kadar yer veren medya yöneticilerine bir kaç soru sorabilir miyiz?

1. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ruh sağlığı programlarından bir tanesini de kadına yönelik şiddetin önlenmesi program oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın kadına yönelik şiddeti önleme programının yürütülmesinde ne derece başarılı olduğuyla ilgili bir rapor bulunmakta mıdır? Bununla ilgili veriler kamuoyuna açıklanacak mıdır? Ülkemizde her gün işlenen kadına yönelik şiddet uygulamalarından risk altındaki kişilere yönelik taramaları gereğince yürütemeyen, bu kişilere ulaşamayan ve ihtiyaç duyan kişilere gerekli psikososyal  desteği sağlayamayan Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğu yok mudur?

2. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen diğer ruh sağlığı programlarının akıbeti ile ilgili bir rapor hazırlanmış mıdır? Bu konularla ilgili veriler toplumla paylaşılacak mıdır? Örneğin çocuğun psikososyal gelişimini destekleme programının sonuçları nelerdir? Toplumdaki çocukların, anne ve babalaın ne kadarına ulaşılabilmişdir? Program başarılı olmuş mudur? Toplumun ne kadarının böyle bir programın yürütüldüğünden haberdardır? Program hedeflerine ulaşmış mıdır?

3. Sağlık Bakanlığı'nın geçmişte bir sonuç alınamamış pek çok sağlık programı yürütmüş olduğu bilinmektedir. Bu durum ortadayken medya kuruluşlarının ulusal eylem planının açıklanmasını, topluma yönelik bir dizi koruyucu ruh sağlığı hizmetinin verilmesi sağlanmış gibi haber yapması; bu kuruluşların  habercilik kurumu mu, yoksa propaganda kurumu mu olarak çalıştığını düşündürmektedir?

4. Aile hekimine başvurularda 3 TL katılm payı alınacak olması dar gelirli kişilerin hizmete ulaşımını sınırlayacaktır. Bu konuda etkilenecek toplum kesimlerinden bir tanesini de koruyucu ruh sağlığı hizmetine gereksinim duyanlar oluşturmaktadır. Medyanın bu haberi yeteri kadar işlememesinin ardında yatan nedenler nelerdir?

5. Yoksa Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen sağlık programlarının akıbeti medya desteği ile yürütülen Jet Fadıl'ın otomobil projesi gibi mi olacaktır?

Anahtar sözcükler

koronavirüs (34) çevre kirliliği (30) Kovid-19 (29) hava kirliliği (22) kanser (22) pandemi (21) iş sağlığı (16) beslenme (12) bulaşıcı hastalıklar (11) salgın (11) kalp hastalıkları (10) pestisid (10) çevrecilik (10) egzersiz (9) içme suyu (9) işe bağlı sağlık sorunu (8) bağımlılık (7) iş kazası (7) kalp krizi (7) koronavirus (7) obezite (7) çocuk sağlığı (7) aile planlaması (6) aşı (6) birinci basamak sağlık (6) diyabet (6) işçi sağlığı (6) yoksulluk (6) cinsel yolla bulaşan hastalık (5) gıda güvenliği (5) işsizlik (5) kısırlık (5) stres (5) ölüm (5) akciğer kanseri (4) astım (4) ekonomik durgunluk (4) grip (4) iş güvenliği (4) otizm (4) rahim kanseri (4) sağlık finansmanı (4) zihinsel işlev (4) Bisfenol A (3) Kuş gribi (3) allerji (3) antibiyotik (3) antidepresan (3) asbest (3) besin zehirlenmesi (3) depresyon (3) doğurganlık (3) erken ölüm (3) gebelik (3) iklim değişikliği (3) iş gerilimi (3) kollesterol (3) korunma (3) kızamık (3) meme kanseri (3) sağlık (3) tedavi (3) verem (3) vitamin (3) yaşam süresi (3) ABD (2) HPV (2) KOAH (2) MERS (2) Suriye (2) akciğer hastalıkları (2) arsenik (2) ağrı kesici (2) cinsel ilişki (2) cinsellik (2) endokrin bozucular (2) eşitsizlik (2) finansal kriz (2) genç (2) gonore (2) hastalık (2) ilaç direnci (2) inme (2) kent (2) kent sağlığı (2) kondom (2) koruyucu sağlık (2) kronik hastalıklar (2) madde bağımlılığı (2) migren (2) nükleer santral (2) okul (2) prostat kanseri (2) romatizma (2) sıtma (2) tarama (2) zoonoz (2) çocuk felci (2) üreme sağlığı (2) şeker hastalığı (2) GDO (1) H7N7 (1) H7N9 (1) SARS (1) akrilamid (1) alkol (1) ambalajlı su (1) aşı karşıtlığı (1) baharat (1) bel soğukluğu (1) benzen (1) beyaz et (1) biber gazı (1) boğmaca salgını (1) cezaevi (1) damar sertliği (1) difteri (1) doğum defekti (1) doğum riski (1) düşük doğum ağırlığı (1) egzema (1) endometriosiz (1) endometrium (1) enfeksiyon (1) erken doğum (1) erken püberte (1) eroin (1) evde doğum (1) gastroşisiz (1) gelir düzeyi (1) genetik hastalıklar (1) hafıza (1) halı (1) hastane (1) hipotiroidizm (1) ilaç (1) ishal (1) istismar (1) iç ortam kirliliği (1) kabakulak (1) kadın sağlığı (1) kadın ölümlülüğü (1) kahvaltı (1) kahve (1) kan kanseri (1) kellik (1) kentsel dönüşüm (1) klamidya (1) kortikosteroid (1) kuduz (1) kuru göz (1) kuru temizlemeci (1) lenfoma (1) maden (1) meme gelişimi (1) mezotelyoma (1) modern yaşam (1) nanoteknoloji (1) neoliberalizm (1) nörolojik hastalıklar (1) parkinson (1) perflorin (1) psikososyal stres (1) psoriasiz (1) ruhsal sorun (1) salmonella (1) sağlık çalışanları (1) sigara (1) silikosiz (1) tek sağlık (1) vaka tanımı (1) yaşlı (1) yaşlı sağlığı (1) özelleştirme (1)